Dejavu nedir, neden olur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dideM

Kullanıcı
Dejavu, halihazırda yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir. Fransızca; déjà (daha önceden) ve voir (görmek) fiilinin geçmiş zamanda çekimi olan vu nun birleşiminden türemiştir.

Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir.

Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır.

Dejavunun zıttı jamais-vu dur. Bu durumda insanlar tanıdığı bir çevrede yabancılık çekebilirler. Dejavu ya benzer sebeplerle ortaya çıkar.

Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır.

İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur.

www.selfaccess.org

bende hep oluyor son zamanlarda çok çok daha fazla olmaya başladı yorgunluktan falan değil bence direk
Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır.

bu nedendendir anlaşamıyorlar :-[

teşekkürler didem ;) son zamanlarda aklımı kurcalayan
hatta "ulan sanki bu hayatı daha önce yaşadım sanki bir video oyunun içindeyim" diye söyleniyordum
kendimi kötü hissediyorum sonuçta zaten aynı şeyleri yaşamışsın birdaha yaşıyorsun
ortalama 80 senelik bir filmi kimse bir daha izlemek istemez
ben istemem yani ben 80 yıl süren bir filme tekrardan gitmek istemezdim :-\

başka bir sebebi olmalı ama bu kadar basit olmaz tatmin olmadım
asdxs8.gif

başka bir sebebi olmalı ama bu kadar basit olmaz tatmin olmadım
;D ;D ;D

Tatmin olmama sebebin, bana sanki beklentilerin farklıymış gibi geldi. İstediğin cevap bu değilmiş, ya da senin düşüncen bu değilmiş gibi..:)
Ama adamlar araştırmış abi n'apalım..Sonuç bu:))

offf offf tedavi falan olayım o zaman ben güzel bir şey değil bu
21kj0.gif

kendimi truman showda gibi hissediyorum
herneyse biraz daha konuşursam geyiğe vurmuş olurum yazdığım mesajı silmek zorunda kalırım
altınada:
son mesaj tarafımdan konudan sapıldığı için silinmiştir.Bilginize...
derim ::)
sağol didem diyorum ve sonsuza kadar susuyorum 8)

Çok sık yaşarım...Bazende rüyamda gördügüm ayrıntıları ertesi günler mutlaka yaşarım,bazen iyi,bazende kötü olsada.. :-[

Bana da olur. Hatta içimden derimki şimdi bu olay olacak diyorum, oluyor. :D :D
Teşekkürler, Didem ;)

Daha önce bir kitapta okumuştum belki saçma gelebilir yinede paylaşmak istedim.
Anne karnında iken dünyada yaşayacağımız olaylar,kısaca kaderimiz bir film şeriti gibi Allah tarafından gösterilirmiş.Bu yüzden yaşarken bazı olayları ben bunu anı yaşamıştım yada kötü birşey olacak,hissediyorum,içime doğdu tarzında malum olurmuş.Tabii ki bilmiyorum ne kadar doğru...

ben hiç yaşamadım gördüüm rüyalarıda çoğunlukla unuturum acaba bende bi tuhaflıkmı var dersiniz

Valla İbrahim bu konuda Dr. Ömer Çelakıl'ın bir yorumu vardır; kişinin hergün rüya görmesi gerektiğini ,eğer o gece rüya görmezse bir sonraki gece hem bir önceki rüyayı hemde o günkü rüyayı gördüğünü açıkladı .Bu sebeple normal şartlarda her gün rüya görmeliymişiz.

Not: hemen hemen hergün rüya görürüm.  :) :o

gülşah ben zaten rüya görmediğimi sölemedimki :)
rüyalarımı hatırlamıyorum dedim  :)
not:her gün gördüğün rüyaları hatırlıyormusun

Kusuruma bakma İbrahim; yanlış cümle olmuş .
Ama bu bilgiyi dinlediğim için ve böyle yorum gelince de hemen paylaşmak istedim.

Her gördüğüm rüyayı hatırlıyorum ve çıkıyor.
Söylemesi ayıptır;öngörüm biraz fazladır. :)

e bu harika bir şey bence bu aralar sayısal lotoyu hep düşün belki rüyasını görürsün ;D
ama şaka bi tarafa ben hiç hatırlamam

dejavu olmak..(Daha önceden duymuştum ama ne olduğunu çözememiş es geçmiştim)
Neyse öğrenmiş olduk ..
Bazı bazı bizde  kulanırız..Maksat değişiklik olsun(:

Valla çevremde ve burda da genellikle dejavu olanları duyuyorum.Şuan acaba bendemi bir anormallik var ben neden olmuyorum diorum içimden((

Bir yerde okumuştum üniversite sınavına hazırlananlarda da sık rastlanabilen bir durummuş dejavu...

Ben de bilimsel bir makalade şöyle okumuştum.
İnsan gördüğü rüyaların çok küçük bir kısmını hatırlar.
Ve hatırlamadıklarımız bazen gün ışığına çıkar.
Bu da Dejavudur.

Geri