Çocuklarımızı Kahvaltısız Güne Hazırlamayalım!

• Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Çocuklarımızı Kahvaltısız Güne Hazırlamayalım! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,195 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Çocuklarımızı Kahvaltısız Güne Hazırlamayalım!
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Öğrencilere bıkmadan usanmadan her gün ‘’Kahvaltı yapmadan okula sakın gelmeyin.’’ diyorum. Kahvaltı yapmadan okula gelen öğrencilerin gün içindeki davranışlarını gözlemlediğimde dikkatleri dağınık, bir noktaya dalma, derslerine ve okula adapte olamama, arkadaşlarıyla uyum sorunu yaşama gibi birçok olumsuz davranışı sıralayabilirim.
Özellikle ev hanımı olan annelerin çocuklarına yaptığı en büyük kötülük, sabah kahvaltı hazırlamadıkları için kantinin önünde sıra olup simit, açma, paket meyve suları, ayran vs. alıp iç rahatlığıyla çocuklarının bu ürünleri yemelerini izlemeleri. Annelerle yaptığım her görüşmede kantin alışverişlerini terk edip, beslenme çantalarına koymak için evde tam buğday unundan açma ve simit hazırlamalarını, ayran yapmalarını, meyve sularını taze sıkmalarını ya da meyve koymalarını söylüyorum. Bir kısmı uyarılarıma kulak verse de bazı anneler hala çocuğunu hazır gıdalarla beslemekte ısrarcı davranıyor.

Çocuğumuz kahvaltı yapmazsa ne olur?
– Bağışıklık sistemi zayıflar. Hastalıklara karşı direnci azalır.
– Diyabete yakalanma riski artar.
– Kemik ve kas gelişimi yavaşlar.
– Akademik başarısı(okul başarısı) düşük olur.
– Çocukluk çağı obezitesine yakalanma riski yüksek olur.
– Uyum sorunu yaşar.

Sıralamaya devam ettikçe liste uzadıkça uzayacaktır. Daha birçok zararından söz etmek mümkündür. Kahvaltı yapmayan çocuğun gün içinde kan şekeri düşeceği için çocuk daha sık acıkacak ve tatlı yiyeceklere yönlenecektir. Aşırı tatlı ve abur cubur tüketen çocuklarda gözlemlediğim iki davranış tipi ya yerlerinde duramayacak, dikkat dağınıklığı yaşayacak kadar çok hareketliler ya da aynı şekilde dikkatleri dağınık, dalgın, halsiz ve hantallar. Birinci gruptaki çocuklarda, hiperaktivite ikinci gruptakilerde ise migren ve obezite görülme sıklığı çok fazla ve ne yazık ki bazı öğrencilerim bu iki duruma örnekler.
Anneler, çocuklarını okula gönderebilmek için sabah kahvaltısıının yerini alacağını düşündükleri paket ürünler alarak çocuklarına en büyük zararı verdiklerinin farkında değiller. Bu ürünlerin içeriğindekileri okuduğumda bir anda kendimi laboratuara girmiş gibi hissediyorum.Bu ürünlerin İçeriğindeki yapay şekerler ve katkı maddeleri paramızla aldığımız saatli bomba gibi. Çocuklarda sıklıkla kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, sık susama ve tuvalet ihtiyacı yaşama gibi birçok fiziksel huzursuzlukların görülmektedir. Bu duruma, çocukların kahvaltı yapmadan güne başlaması ya da kahvaltıdaki yanlış seçimler neden olmaktadır. Çocuklarla tek tek görüşme yaptığımda bazı öğrencilerin gözleri ışıldayarak ve büyüklenerek ben bu sabah kocaman bir çikolatalı ekmek yedim, annem bana sucuklu yumurta kırdı afiyetle yedim gibi cevaplar alıyorum. Çok yanlış sevgili anneler çocuğunuzu zehirliyorsunuz farkında değilsiniz. Hiç düşünmediniz mi neden çocuklarınız derslerinde başarısız ve sık hasta oluyorlar.
Öyleyse ne yapmalı?
Protein açısından zengin bir kahvaltı hazırlayarak uzman doktorlarımızın da söylediği gibi zeytin, peynir,yumurta, süt ve taze sıkılmış meyve suyu, fındık, ceviz, kuru kayısı, mürdüm eriği, maydanoz, yulaf, tam buğday ya da çavdar ekmeği gibi besin değerleri yüksek içinde katkı maddesi ve yapay şeker olmayan bir kahvaltıyla çocuklarımızı güne başlatmalıyız. Kesinlikle çikolata, beyaz ekmek, salam, sosis, sucuk, gevrek gibi gıdaları kahvaltı masasından uzak tutalım. Çocuğunuz iştahsızsa ya da kahvaltı yapmayı sevmiyorsa onunla birlikte kahvaltı masası hazırlayarak şarkılar ve tekerlemeler eşliğinde kahvaltıdaki besinleri görselleştirerek, besinleri sevdikleri çizgi film karekterlerine benzeterek, kahvaltı masasını daha cazip ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. Öyleyse çocuklarımızı seviyorsak kaliteli bir kahvaltıyla güne hazırlayalım.

yazan: F. Derya KARACAN
kaynak: www.deryakaracan.com