Bulmaca Çözmenin Hafıza Üzerindeki Etkileri

• Konbuyu başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Bulmaca Çözmenin Hafıza Üzerindeki Etkileri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,719 kez görüntülenmiş, 17 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Bulmaca Çözmenin Hafıza Üzerindeki Etkileri
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan crt
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yaşlıların bulmaca çözme alışkanlığı sadece zamanlarını eğlenerek geçirmeleri için değil, sağlıkları için de büyük önem taşıyor. Yeni bir araştırma, bulmaca ve kâğıt oyunlarının beyin gücünü destekleyerek hafıza kaybını engellediğini gösteriyor.

Amerikan New York Albert Einstein Tıp Okulu’ndan araştırmacılar, yaşları 75 ile 85 arasında değişen 488 kişi üzerinde yaptıkları incelemelerin sonuçlarını Nöroloji isimli tıp dergisinde dergisinde yayınladı.

5 yıl boyunca incelenen bu hastalardan 101’i bunama sorunuyla karşılaştı. Katılımcılara; yazma, okuma, kağıt oyunları oynama, enstrüman çalma ve arkadaşlarıyla sohbet etme tercihleri göz önünde bulundurularak bir dizi soru soruldu. Akıllarını sürekli meşgul ederek her aktiviteye katılmaları sağlandı ve her bir aktivitenin sonunda hastalara belli bir puan verildi.

Araştırma, 5 yılın sonunda bunama sorunuyla karşılaşan bu hastaların bazılarının, bir hafta sonundaki puan toplamının 7 olduğunu gösterdi. Bazıları hiçbir aktiviteye katılmazken vermezken, diğerleri ise haftada sadece 1 puan aldı.

Bilim adamları, kazanılan her puanın hafıza kaybını 0.18 yıl ertelediğini keşfettiler. Araştırmacılardan Charles Hall, “ Haftada toplam 11 aktiviteye katılan kişilerde hafıza problemlerinin 1.29 yıl gerilediği görüldü. Bu aktiviteler zihnin canlılığını korumak için çok önemli. Yaşam tarzlarına uygun olarak edindikleri hobiler, yaşlı bireylerin karşılaşabilecekleri hafıza problemlerini daha ileriki yaşlara ertelemelerinde etkili olabilir,” diyerek araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Beyninizin yorulmasını engellemek ve canlılığını korumak için tercih edilebilecek birkaç yöntem daha var. Dikkati toplamak için kısa sürelerle kestirmek, aile ve arkadaş çevresiyle sürekli iletişim halinde olmak, düzenli egzersiz yapmak ve haftada bir kez balık tüketmek hafıza sorunlarını %60 oranında azaltıyor.

Hafıza sorunlarına çözüm getirmek amacıyla yapılan araştırmalar henüz yeni olsa da, boş zamanlarda beyni çalıştıracak ve tembelliğe alışmasını engelleyecek aktivitelerde bulunmak hiçbir zarar vermeyecektir. Oyun oynamak, okumak, yazmak ve müzikle uğraşmak zihnin canlılığını korumada ve hafıza sorunlarıyla karşılaşılmasını engelleme de önemli bir adım olacaktır.

www.realage.com.tr

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Bulmaca çözmenin hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarakta doğrulanmış.

Bir zamanlar okadar abartmıştım ki daha gazeteyi okumadan bulmacasını çözüyor özel bulmaca kitapçıkları alıyordum ama internet olayından sonra bu alışkanlığım ne yazıkki kayboldu .
Konu için teşekkürler

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ben de öyle:) Haftasonları mutlaka çözüyorum, kahvaltıdan sonra:)) Gerçi artık sudoku çok fena sardı. Karar vermem, düşünmem gereken bir konu olduğunda evde açıyorum sudokunu müzikle beraber, çöze çöze ne yapacağıma karar veriyorum:)))

Rica ederim. :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Bulmaca çözerken tüm düşünmek istemediğin şeyleri unutuyorsun.
Hele birde evde  yığılmış seni bekleyen onca iş gücü düşünmüyorsunya süper oluyor 
Didem : )Sakın bu güzel alışkanlığını bırakma .

A

ASLIHAN1

Kullanıcı
29 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Sudoku benimde favorim...  ;)
hatta bir ara daha iyi çözebilmek için sudoku tekniklerinin
anlatıldığı bir kitap almıştım  :)

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ay bir zmanlar ne kadar çok çengel bulmaca çözerdim :d Hakikaten faydası tartışılmaz ya. Onca  simgeyi bulmacalar sayesinde öğrendim. :d
Bu arada gümüşün simgesi neydi  ?
Şaka bir yana cidden güzeldir bulmaca çözme.
Teşekkürler kaptan.

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Onca  simgeyi bulmacalar sayesinde öğrendim. :d
;D ;D ;D Dalga geçme yaa, harbiden iyidir bulmaca çözmek.

Zihni açık tutuyor bence. Tabii hep aynı şeyler çıkıyorsa o ayrı.. Ya bir ara varya hani bunun busu var şunun şusu var onun ismi bilmemne öbürünün ismi ne falan böyle bi tablo çıkartacak kadar fazla şey söylüyorlar. hehe onları çok seviyorum ben. Düşünmek güzel yane  ;D

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Latife yapayım dedim yahu. :d
Yoksa cidden çok severim bulmaca çözmeyi ve faydalarıda su götürmez bir gerçektir.
Şahsen banada çok şey öğretti. Halende çözüyorum. Ama bu aralar çengel bulmacalar safi magazin..  Şu oyuncu yok bu manken yok bi bilmem ne felan. Eskisi kadar derin değil yalan söylemeyeyim şimdi.

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
hehe Cumhuriyet ya da Radikal'inkileri çözmeye çalış o zaman! En fazla 10 tane çıkarabiliyorum ben o kare bulmacalardan:)

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
dideM' Alıntı:
hehe Cumhuriyet ya da Radikal'inkileri çözmeye çalış o zaman! En fazla 10 tane çıkarabiliyorum ben o kare bulmacalardan:)
Olur denerim. Çengel bulmacamı yoksa şu soldan sağa yukarıdan aşağıya olanlardanmı? Soldan sağa bulmacalara karşıyım. Kendime ihanet gibi görüyorum. :d
Sağdan sola olsa neyse dicem ama.. Yada hep yukarıdan aşağıya.

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Kendime ihanet gibi görüyorum. :d
hahahahahahahah off yaa öldüm, süpersin  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Çengel yok onlarda zaten, kare bulmaca var. Bele küçük, boşluklar siyah kareler.:))

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
dideM' Alıntı:
Didem: )
Biliyormusun Cumhuriyetin bulmacaları mahvetti beni (şaka)baktım kendime olan güvenimi iyice kaybedeceğin kolayı seçtim ve bıraktım bulmaca çözmeyi.
Ama senin bu işte kararlı olduğu kanısına vardim.
Yanılmıyorum dimi?

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Nedim valla öyle işte. Klasik bulmaca :d Çengel daha zevkli ya. Hatta bir zamanlar gazeteler ödüllü bulmacalar felan yayınlarlardı eklerinde.
Abimle derdik bu hafta biz kazanacağız diye :d Sanırım bizim buradan posta ıstanbula varana kadar. Çekiliş sona eriyordu :d

Ne günlerdi. İyiki onca bulmacayla uğraşmışım işte..

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
;D ;D Çok kararlıyım, onların hepsini doldurana kadar çalışıcam üstünde:)))

Ya ama dediğin gibi çok kötü oluyor insan. haha şaka gibi ya boru sesini çıakrtabiliyorsun ancak.  ;D

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Didem : )
Müzikle amatörcede olsa  notalardan çok iyi anlarım bulmacaların wazgeçilmezi olan  "es"i de unutmayalım.: ))

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
;D ;D
ti, es, mitolojide bir tanrı, başlıca içeceğimiz, ağabey..  ;D

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Çengel bulmacalarını çözerken  nekadar çok şey biliyorum diye tam havaya giriyorum.
Ama  Radikal ile Cumhuriyet'in bulmacaları yokmu harbiden  psikolojimi bozuyor
Yok  bunlar anlamıyor bu işten.

Öyleya eski dilde suyu sor 
ab -ma
Palavrayı sor
  atma
diye hemen  söyleyeyim dimi ya : )