Ben Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümü son sınıf öğrencisiyim. Kaçıncı sınıftasın ve hangi Üniversitede okuyorsun bilmiyorum fakat kendi yaşadıklarımdan söz etmek gerekirse; ileriye yönelik fikirlerin her sınıfta değişebilir. Örneğin, ben biyoloji okumaya ilk başladığımda genetik mühendisi olmak istemiştim, ikinci sınıf oldu Mikrobiyolog ardından TUS sınavına girip Biyokimyada uzmanlık okumak istedim. 3. sınıfta Genetik ve kanser üzerine bazı araştırmalar yaptım ilgim o yöne kaydı, ve son seneye başlamadan yaz döneminde ilginç bir deneyimle Klinik Psikoloji okumak istedim ve psikolojinin biyoloji ile olan yakınlığından yola çıkarak yüksek lisansımı psikolojide yapmayı düşünmekteyim. Bir biyolog ne yapar sorusunu merak ediyorsan, hocalar bu konuda çok basit bir cevap verir. O kadar çok çalışma alanı var derler, evet haklılar da, fakat bu sadece bilgi niteliğinde akılda kalır. Kimse gidip de ararştırma yapmaz, yurtdışında neler oluyor, Türkiye bu noktada hangi çalışmaları yapmakta ve yurt dışıyla bağlantımız ne yönde. Bir biyologun yapması GEREKEN aslında doğayı gözlemlemek, hayvanları, bitkileri, organizmaları, tüm canlı yaşamına ait bulguları bir araya getirmek. Ama çoğu kişi hep hayvan ve bitkilerden sıyrılıp insana yönelik çalışmayı seçer. Önemli olan aslında biyolog ne yapardan çok birazda buradaki püf nokta sen ne yapabilirsine geliyor. İlgin ne yönde, neler araştırmak hoşuna gider, mesela bir bakteriyle mi uğraşmak istersin, genlerle mi yoksa sinekler mi, belki kuşlar ilgini çekiyordur. Hepsini çalışamazsın, dediğim gibi ilgi alanın çalışmak istediğin alan çok önemli. Bunu da derslere olan katılımla okuduğun kitaplarla ve hocalardan edindiğin bilgilerle tartabilirsin. Çoğu hoca yurtdışın imkanlarını değerlendirmemizi önerir fakat ardından derler ki, Türkiye'deki doğal ortama sahip çıkmıyoruz, onları korumuyoruz. Peki neden yurt dışına gidiyoruz? Biyolog olmak merak ister, sabır ister, ararştırma istiğin yoksa hiç çabalama. Yeni bir şeyler bulacaksan önce ararştırma yap, ardından merak et, ve bir hedef seç. Gereisi senin sabrına ve performansına kalmış..