Bilgisayar Destekli Hayat Kılavuzu

  • Konbuyu başlatan aykut03
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde aykut03 tarafından oluşturulan Bilgisayar Destekli Hayat Kılavuzu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,614 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Bilgisayar Destekli Hayat Kılavuzu
Konbuyu başlatan aykut03
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan aykut03
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
Bu yazıda, hayatımızı bilgisayara benzetmek, benzettikçe de aslında ne olduğumuzu, ne olmadığımızı; nelere sahip olup, neleri kaçırdığımızı ortaya koymak istiyorum.

Çokça tespitte bulunmak yerine, sizlerin görüşlerinden faydalanmak asıl amacım. Böylece salt kendi görüşlerimle odur-şudur demek yerine, belki de farkında olmadığım bazı gerçekleri sizlerden destek alarak paylaşmak “en iyisi” diyorum ve bu yazı sonuna nakşedeceğiniz surette yazacağınız paragrafları merakla bekliyorum.

Bu kavramlardan bazıları kendimizden, bazıları ise bilgisayarlardan ilham alıyor. İşte benim benzetmelerim:

Kader
Bilgisayar veya akıllı elektrikli/elektronik aletlerdeki flash belleği bilirsiniz. Bilmeyenler için söyleyelim; programcısı tarafından önceden tanımlanmış bir takım komutlar, o cihaza yaptırılmak istenen hareketleri belirler. Böylece harici bir komut ve katkı olmaksızın o cihaz, flash bellek sayesinde görevini bihakkın yerine getirir… Sizce vücudumuzda flash bellek görevini yerine getiren bir uzuv, herhangi bir organımızda saklı bir alan veya bizim dışımızdaki bir bilgi işlem merkezinde bizi yöneten önceden tanımlı komutlar mevcut mu?

Depresyon
Bilgisayar kullananlar, özellikle Windows işletim sisteminin herhangi bir sürümüne maruz kalanlar bilir. Makine bazen çalışmak istemez. Çalışır da; sizin enerjinize, çalışma isteğinize aynı heyecanla karşılık veremez. Ya birtakım gereksiz yüklerle doludur -ki bunları sizlerin yüklemiş olmanız da gerekmez (hayır, virüs vb. yabancı maddelerden bahsetmiyorum)- ya da o anda kullandığınız bir program, kafasına göre takılan bir başka programın işletim sisteminize yüklediği külfetten muzdarip, görevini daha yavaş yerine getirir. Siz farenize istediğiniz kıvraklıkta hükmedin, ekrandaki imleç sizin hızınıza ayak uyduramaz… Hiçbir şey yapmak istemediğiniz zamanlar olur mu veya bu gibi zamanlarda aslında hayat normal seyrine devam ederken siz ne gibi gereksiz yüklerin esiri olduğunuzu düşünür de kendinizi yeniden başlatmak ister misiniz?

“Yeniden Başlat”mak
Doğru gitmeyen bir şeyi durdurmak istediğinizde bilgisayarınızı “reset”ler misiniz yoksa tekrar edebileceği korkusuyla ona “format” mı atarsınız? Zaman zaman hayatımızı reset‘leyebiliriz. Bu, harddisc‘imizde kayıtlı olan şeyleri silmez ve biri çıkar, bu bilgileri anlamlı veriler halinde yeniden okuyabilir. Okuyabilir de, okuduğunda ne olur? Reset‘lediğimiz bilgisayar ne kadar reset‘lenmiş olur? İş, format atmaya kadar gelirse, bilgisayar benzeştirmesinden hareket ederek düşünürsek, hayatımız söz konusu olduğunda bu sizce mümkün mü? Kendi kendimize format atabilir miyiz?

Yetenek
Bilgisayarınızda her şeyi yapabilecek, her yere sarkabilecek ama bir o kadar da hiçbirine el sürmeyeceğiniz kadar çok program mı var, yoksa sizi önceden belirlenmiş hedeflerinize ulaştıracak “yeteri” kadar programla mı başbaşasınız? Ya moda olmuş yeni şeyler? Onları da hedeflerinize dâhil edip bilgisayarınıza hediye mi edersiniz, yoksa başka şeyleri kendi haline bırakıp işinize mi bakarsınız? Bu söylediğimize “yetenek” başlığı uygun mu, o ayrı mesele…

Hafıza
Harddisc‘iniz ne kadar? Doldurabildiniz mi? Doldurabiliyor musunuz? Size yetiyor mu? Yoksa hayatınız boyunca didinip sadece yüzde bilmem kaçını mı doldurabileceğinizi sanıyorsunuz? Harddisc‘inizde ulaşabileceğiniz bölüntü alanıyla mı yetiniyorsunuz yoksa ulaşamadığınızı düşündüğünüz, isteminiz dışında müdahale edilebilen, sistem tarafından kullanılan boş veya dolu alanlar olduğunu tahayyül edebiliyor musunuz? Sisteme, sisteminize ne kadar hakimsiniz?

Önbellek
Harddisc‘imiz ne kadar büyük olursa olsun, günlük hayatımızda hemen kullanmamız gereken, anlık tepkilerimize yardımcı küçük hafıza alanları, önbellekler bulunur. Bu önbelleklere neler çağırırız? Tehlike işaretlerine verdiğimiz tepkiler, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu şeyleri karşılamak için gerekli tedarik bilgileri, biz farkında olmadan vücudumuzu oluşturan yaşamsal organların beynimize verdiği sinyal ve refleksler; örneğin nefes alma ihtiyacı vb. “ve benzemeyenleri”…

Hastalık
Vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gereken savunma mekanizmamız ne kadar güçlü? Ondan, bundan türeyen en basit virüslere karşı kendimizi savunabilir durumda mıyız, yoksa bünyemiz her türlü dış etkiye açık ve açık olduğu oranda da umursamaz bir bekleme halinde mi? Stresle, gerekli veya gereksiz ama zaman zaman bizi aşabilen yüklerle baş edebiliyor muyuz? İşletim sistemimizi sorguluyor muyuz yoksa onu başkalarının da kullanıyor olması ve maruz kalınan etkilerin aynından onların da payını alıyor olması gibi bir teslimiyetle mi yaşıyoruz? Başka bir işletim sistemi seçme şansımız var mı? Başka işletim sistemleri olduğunu biliyor muyuz? Mevcut işletim sistemimizin hayatta kalabilmesi için yine başkalarının ürettiği ilaçlara mı başvuruyoruz yoksa hastalıklar dâhil, bizi sağlıksız diye nitelendirilebilecek durumlara karşı savunan öz mekanizmalara sahip miyiz?

Benden bu kadar…


alıntı...
 
Üst