Z
Zynep
Kullanıcı
Bu sabah şöyle bir yazı okudum ve paylaşmak istedim;
Bu durumun aşılması için bu ziyaretlerin dışında değişik ne gibi önerileriniz olabilir?
Sadece merhamet duygularının geliştirilmesiyle bencillik aşılabilir mi sizce de?Bencillik Sosyal Bir Kanser
İnsanın doğuştan getirdiği açlık, cinsellik gibi dürtüleri vardır. Bunlar kendi başına bırakıldığında çocuk“hoşlandığım ve bana haz veren her şey iyi, hoşlanmadıklarım ise kötü şeklinde” ahlaki anlayışı benimsemektedir. Eğitimle bu duygular değişebilir. Ancak insanın davranışlarına yön veren değerler ve duyguların eğitimi ihmal edildiğinde kötü sonuçlarla karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. Annesini hunharca katledenlerden tutunda yol vermediği iddiasıyla insanlara zarar verenlere, cinsel sapkınlık sonucu yapılan istismarlarda egonun işlevinden saptığını ve insanın sağlıklı bir “ben duygusu” geliştiremediğini görüyoruz.
Narsizmle beraber kişide her yol mubahtır anlayışı ortaya çıkabiliyor. Son zamanlarda köşe dönmek olarak formüle edilen bu anlayışta; hayat bir mücadeledir öğretisiyle başarının köşeyi dönmek olarak algılanması, insan ilişkilerinde fayda maliyet hesabının gözetilmesi, bireyselleşmenin ve tüketimin yüceltilmesi, şans oyunları ve yarışmalarda umulmadık servetlere kavuşma merakı, kendine düşkünlük, akıl sağlığıyla ilişkilendirilen ve sosyal bir kanser olan egoizmin ayak sesleridir.
Özellikle çocuklarımız sıra arkadaşını sınavda geçilmesi gereken bir rakip olarak görmekte, hayatı güçlülerin ve bilenlerin kazandığı zalimce bir yarış olarak algılayabilmektedir. Bu durum insanın yalnızlığını körüklerken bireyselleşme ve ben öğretisiyle çocuğun bilinçaltını beslemektedir. Duyguların eğitimiyle kazanılacak moral değerlerle bu durum aşılabilir. Eskilerin ifadesiyle nefis terbiyesi olarak adlandıracağımız bu süreçte bireyin kendini tanıma, kendini denetleme, diğerkâmlık, şefkat, merhamet ve yardımlaşma duygularıyla yakından tanışması gerekiyor. Bu değerlerin kazanımı, küçük yaşlarda başlayan duyguların eğitiminden geçiyor.
Bu kapsamda; özellikle 6–12 yaş dönemindeki çocuklarla kabristanların, huzurevlerindeki yaşlıların ziyaretleri, yardıma muhtaçların ihtiyaçlarını giderme etkinlikleri yapılabilir. İnanın verimli bir etkinlik programlarıyla çocuğunuzun kazanacağı merhamet ve şefkat duygularıyla empati becerisine katkı sağlamış olursunuz. Bu tür duyguları sağlıklı kazanmış çocuklar, toplumun, ailenin beklentilerine cevap verme gayretine girmektedir. Çünkü empati duygusu gelişmiş olduğu için ebeveynlerinin onun için kaygılarını bu duyguyu tam kazanamamış yada içselleştirememiş akranlarına göre daha iyi anlamaktadır.
Abdullah Purtaş
Bu durumun aşılması için bu ziyaretlerin dışında değişik ne gibi önerileriniz olabilir?