K
karagün
BEKARLARDAN YEMEK TARİFLERİ.. : )
Yemek yapmaya baslayabilmek icin öncelikle lavabodan gozumuze kestirdigimiz malzemeleri topluyoruz. En az kirlilerini secmeye ozen gosteriyoruz.
Omer Seyfettin bir hikayesinde lokantadaki yemeklerin lezzetini tabak canagin asla yikanmadigina baglamisti. Boylelikle yemeklerin lezzetleri birbirine karisiyor ve daha guzel oluyorlar. Onun yolunda ilerlemekte bir sakinca gormuyorum.
Basit Yemekler......
- Domatesli Biberli Yumurta
Buyukce bir tavaya yag domates ve biber koyup radyodan bir turku ayarliyoruz. Turku bitmek uzereyse yumurtalari eklemenin zamani gelmis demektir. Yumurtalari kirip ikinci turkuyu dinliyoruz. Pismistir herhalde. Ocagin altini kapatiyoruz.
- Domatesli Yumurtali Biber
Her gun domatesli biberli yumurta yemekten sikildigimizda yapabilecegimiz bu enfes yemek tipki biberli yumurtali domates gibi pisiriliyor.
- Makarna
Bir tencere dolusu sicak suya makarna posetini bosaltip mac izlemeye basliyoruz. Ilk yarinin ortalarina dogru kalkip altini kapatiyoruz. Tencerenin icinden sectigimiz makarnayi fayansa firlatiyoruz. Yapisirsa pismis demektir. Devre arasinda hala icinde su kaldiysa tencerenin kapagini kapatip lavabodaki en kirli tabagin uzerine dogru dokuyoruz (o zaman hem tabak temizleniyor hem de makarnalar. Ve catalla da yenebiliyor) Uzerine ketcap sıkıp yiyoruz.
Not: fayansa firlattiginiz makarnayi bir ara oradan alin. Sayica fazlalastiklarinda bazen hangisini firlattiginiz karisiyor.
- Tuzlu Makarna
Yapilisi ayni makarnaya benziyor. Tek farki bu kez makarnalari suya atmadan once tuz koymayi akıl ediyoruz. öyle daha guzel oluyor.
- Pilav
Pilav aslinda basit bir yemek degil. Aranan kriterler var. Tuzlu yumusak ve tane tane olmasi gerekiyor. Sonuncusu kolay. Pirincleri tek tek pisirdiginizde tane tane oluyorlar ama uzun suruyor. Mahâret hepsini bir arada pisirebilmekte; ama cok da sorun etmeyin. Nasil olsa icine yogurt koyup bulamac haline getirdigimizde hepsi birbirine yapisiyor. Kisaca yag koyup uzerine pirinc ekliyorsunuz. Sonra da su ve tuz koyup pisiriyorsunuz. Hem bunu suzmeye de gerek yok.
- Patates kizartmasi
En kolay islerden biri. Patatesleri soyup parmak gibi kesiyorsunuz ve kizgin yaga atiyorsunuz. Tek yapmaniz gereken altini zamaninda kapatmaniz. Yoksa tencere alev alabiliyor. Bu yuzden sadece TV'de pembe dizi varken yapin. Bir de diger yemeklerin aksine bunu tencereden yiyemiyoruz. Mutlaka tabaga koymak gerekiyor. Onun disinda cok kolay.
Orta Zorluktaki Yemekler.......
- Hazir Pizza
Pizzamizi firinimiza atip pismesini bekliyoruz. Daha sonra firindan cikarip yanik yerlerini bicakla kaziyoruz. Dikkat edilmesi gereken tek sey kazirken uzerindeki malzemeleri mutfak tezgahina yapistirmamak.
- Hazir Kofte
Bu da nispeten zor bir yemek. Bir miktar sivi yagi teflon tavaya koyup kofteleri icine diziyoruz. Kofteler tavayla ayni renk olmadan altini kapatmak gerekiyor. O yuzden basinda beklemek lazim.
Zor Yemekler ....
- Konserve Türlü
Bir miktar yag ve salcayi tencereye koyup konservenin icindekileri dokup uzerine su koyuyoruz. Pismesi cok uzun suruyor. O sebeple basinda beklemiyoruz. Gidip TV izliyoruz. Her seferinde yandiklari icin henuz tadina bakamadim ama konservenin uzerindeki resme bakilirsa guzel bir seye benziyor.
- Tavuk
Yapilisi makarna gibi. Sicak suyun icine atiyoruz. Arada pisip pismedigine bakmak icin hayvanin kaba etine catal sapliyoruz. Bu yemek pistikten bir iki gun sonra uzeri jelibon gibi oluyor. Bu yuzden pisirirken istege bagli olarak bolca toz seker eklenebilir.
Ultra Zor Yemekler........
- Kiymali Bamya
Konserve turluye benziyor ama icine daha onceden kavrulmus kiyma konulmali. Kiyma kavurmak cok zor ve zahmetli bir is. Bu yuzden makarna pisirmeyi tavsiye ederim.
Püf Noktalar
- Yemekleri daima tencerenin icinden yiyin. Boylelikle tabak kirletmemis olursunuz.
- Asla sade pilav yapmayin. Domatesli pilav yaptiginizda altını tuttursaniz bile renginden anlasilmaz.
- İlle de soganli bir yemek yapacaksaniz, asla sogana dokunmayin. Ozellikle rendelediginizde elleriniz cok kotu kokuyor. Bunun yerine sogana ekmek tahtasiyla bes alti kez vurmayi deneyin. Ayni isi gorur.
- Patates kizartacaksaniz soydugunuz patatesleri asla yikamayin. Kizgin yaga attiginizda cok kotu atliyorlar.
- Yemekler asla kendi baslarina hareket etmezler. Sayet gecen ay yaptiginiz tavuk kendi kendine kimildamaya basladiysa kurtlanmis demektir. Sakin yemeyin.
- Sebzeleri pisirdikce vitamin degerleri duser. Mumkun oldugunca cig tuketin.
- Karpuz tabaga koyulmamasi gereken bir meyvedir. Ikiye ayirip ortasindan kaşıkla yiyebilirsiniz.
- Tencere kapagi en mukemmel tabaktir.
- Buzdolabinin sebzelik olarak adlandirilan kismi yemeyi dusunmediginiz seylerin saklanmasi icin idealdir. Bu bolume konan seyler nasil olsa bir sure sonra unutulur. Sebzeligin kapagini sıkı kapatirsaniz cürüyen seylerin kokusu dolaba daha az yayilir.
- Spagetti paketini acmak icin paketi ortasindan sıkıca kavrayin ve altini tum gucunuzle fayansa vurun. Paketin ust tarafi yirtilacaktir. Belki bu islem sirasinda makarna un ufak olabilir ama risk almaya deger. Ozellikle misafirlerin yaninda yaparsaniz, bu size cok maco bir hava verir.
- Sagda solda kulagima caliniyordu. Mutfak robotu denen birey varmis. Birden icimi bir heyecan kapladi. Ulan madem bu isin robotu var ben niye kosturuyorum yillardir diye sinirlendim. Hemen gidip aldim bir tane. Eve gelip kutusundan cikardigimda itiraf etmeliyim ki hayal kirikligina ugradim biraz. Ben acikcasi 3po gibi birşey bekliyorum, bu bildigimiz tencerenin plastigi. Icinde de vantilator gibi birşey var. Bununla birlikte bir ton plastik zimbirti daha çikti icinden ama bir ise yarayacaklarini
sanmiyorum. Neyse fisini taktim denemek icin bir tane sogan attim icine. Bakalim ne yapacak diye bekledim. Kabuklarini bile soyamadi meret. Paramparca etti birakti. Sinirlendim attim bir kenara yazdan beri duruyor orda. Bir ara yikayip o vantilator gibi olan seyi bilgisayarima takmayi dusunuyorum. Belki fan olarak is gorur. Onun disinda tamamen para tuzagi.
Yemek yapmaya baslayabilmek icin öncelikle lavabodan gozumuze kestirdigimiz malzemeleri topluyoruz. En az kirlilerini secmeye ozen gosteriyoruz.
Omer Seyfettin bir hikayesinde lokantadaki yemeklerin lezzetini tabak canagin asla yikanmadigina baglamisti. Boylelikle yemeklerin lezzetleri birbirine karisiyor ve daha guzel oluyorlar. Onun yolunda ilerlemekte bir sakinca gormuyorum.
Basit Yemekler......
- Domatesli Biberli Yumurta
Buyukce bir tavaya yag domates ve biber koyup radyodan bir turku ayarliyoruz. Turku bitmek uzereyse yumurtalari eklemenin zamani gelmis demektir. Yumurtalari kirip ikinci turkuyu dinliyoruz. Pismistir herhalde. Ocagin altini kapatiyoruz.
- Domatesli Yumurtali Biber
Her gun domatesli biberli yumurta yemekten sikildigimizda yapabilecegimiz bu enfes yemek tipki biberli yumurtali domates gibi pisiriliyor.
- Makarna
Bir tencere dolusu sicak suya makarna posetini bosaltip mac izlemeye basliyoruz. Ilk yarinin ortalarina dogru kalkip altini kapatiyoruz. Tencerenin icinden sectigimiz makarnayi fayansa firlatiyoruz. Yapisirsa pismis demektir. Devre arasinda hala icinde su kaldiysa tencerenin kapagini kapatip lavabodaki en kirli tabagin uzerine dogru dokuyoruz (o zaman hem tabak temizleniyor hem de makarnalar. Ve catalla da yenebiliyor) Uzerine ketcap sıkıp yiyoruz.
Not: fayansa firlattiginiz makarnayi bir ara oradan alin. Sayica fazlalastiklarinda bazen hangisini firlattiginiz karisiyor.
- Tuzlu Makarna
Yapilisi ayni makarnaya benziyor. Tek farki bu kez makarnalari suya atmadan once tuz koymayi akıl ediyoruz. öyle daha guzel oluyor.
- Pilav
Pilav aslinda basit bir yemek degil. Aranan kriterler var. Tuzlu yumusak ve tane tane olmasi gerekiyor. Sonuncusu kolay. Pirincleri tek tek pisirdiginizde tane tane oluyorlar ama uzun suruyor. Mahâret hepsini bir arada pisirebilmekte; ama cok da sorun etmeyin. Nasil olsa icine yogurt koyup bulamac haline getirdigimizde hepsi birbirine yapisiyor. Kisaca yag koyup uzerine pirinc ekliyorsunuz. Sonra da su ve tuz koyup pisiriyorsunuz. Hem bunu suzmeye de gerek yok.
- Patates kizartmasi
En kolay islerden biri. Patatesleri soyup parmak gibi kesiyorsunuz ve kizgin yaga atiyorsunuz. Tek yapmaniz gereken altini zamaninda kapatmaniz. Yoksa tencere alev alabiliyor. Bu yuzden sadece TV'de pembe dizi varken yapin. Bir de diger yemeklerin aksine bunu tencereden yiyemiyoruz. Mutlaka tabaga koymak gerekiyor. Onun disinda cok kolay.
Orta Zorluktaki Yemekler.......
- Hazir Pizza
Pizzamizi firinimiza atip pismesini bekliyoruz. Daha sonra firindan cikarip yanik yerlerini bicakla kaziyoruz. Dikkat edilmesi gereken tek sey kazirken uzerindeki malzemeleri mutfak tezgahina yapistirmamak.
- Hazir Kofte
Bu da nispeten zor bir yemek. Bir miktar sivi yagi teflon tavaya koyup kofteleri icine diziyoruz. Kofteler tavayla ayni renk olmadan altini kapatmak gerekiyor. O yuzden basinda beklemek lazim.
Zor Yemekler ....
- Konserve Türlü
Bir miktar yag ve salcayi tencereye koyup konservenin icindekileri dokup uzerine su koyuyoruz. Pismesi cok uzun suruyor. O sebeple basinda beklemiyoruz. Gidip TV izliyoruz. Her seferinde yandiklari icin henuz tadina bakamadim ama konservenin uzerindeki resme bakilirsa guzel bir seye benziyor.
- Tavuk
Yapilisi makarna gibi. Sicak suyun icine atiyoruz. Arada pisip pismedigine bakmak icin hayvanin kaba etine catal sapliyoruz. Bu yemek pistikten bir iki gun sonra uzeri jelibon gibi oluyor. Bu yuzden pisirirken istege bagli olarak bolca toz seker eklenebilir.
Ultra Zor Yemekler........
- Kiymali Bamya
Konserve turluye benziyor ama icine daha onceden kavrulmus kiyma konulmali. Kiyma kavurmak cok zor ve zahmetli bir is. Bu yuzden makarna pisirmeyi tavsiye ederim.
Püf Noktalar
- Yemekleri daima tencerenin icinden yiyin. Boylelikle tabak kirletmemis olursunuz.
- Asla sade pilav yapmayin. Domatesli pilav yaptiginizda altını tuttursaniz bile renginden anlasilmaz.
- İlle de soganli bir yemek yapacaksaniz, asla sogana dokunmayin. Ozellikle rendelediginizde elleriniz cok kotu kokuyor. Bunun yerine sogana ekmek tahtasiyla bes alti kez vurmayi deneyin. Ayni isi gorur.
- Patates kizartacaksaniz soydugunuz patatesleri asla yikamayin. Kizgin yaga attiginizda cok kotu atliyorlar.
- Yemekler asla kendi baslarina hareket etmezler. Sayet gecen ay yaptiginiz tavuk kendi kendine kimildamaya basladiysa kurtlanmis demektir. Sakin yemeyin.
- Sebzeleri pisirdikce vitamin degerleri duser. Mumkun oldugunca cig tuketin.
- Karpuz tabaga koyulmamasi gereken bir meyvedir. Ikiye ayirip ortasindan kaşıkla yiyebilirsiniz.
- Tencere kapagi en mukemmel tabaktir.
- Buzdolabinin sebzelik olarak adlandirilan kismi yemeyi dusunmediginiz seylerin saklanmasi icin idealdir. Bu bolume konan seyler nasil olsa bir sure sonra unutulur. Sebzeligin kapagini sıkı kapatirsaniz cürüyen seylerin kokusu dolaba daha az yayilir.
- Spagetti paketini acmak icin paketi ortasindan sıkıca kavrayin ve altini tum gucunuzle fayansa vurun. Paketin ust tarafi yirtilacaktir. Belki bu islem sirasinda makarna un ufak olabilir ama risk almaya deger. Ozellikle misafirlerin yaninda yaparsaniz, bu size cok maco bir hava verir.
- Sagda solda kulagima caliniyordu. Mutfak robotu denen birey varmis. Birden icimi bir heyecan kapladi. Ulan madem bu isin robotu var ben niye kosturuyorum yillardir diye sinirlendim. Hemen gidip aldim bir tane. Eve gelip kutusundan cikardigimda itiraf etmeliyim ki hayal kirikligina ugradim biraz. Ben acikcasi 3po gibi birşey bekliyorum, bu bildigimiz tencerenin plastigi. Icinde de vantilator gibi birşey var. Bununla birlikte bir ton plastik zimbirti daha çikti icinden ama bir ise yarayacaklarini
sanmiyorum. Neyse fisini taktim denemek icin bir tane sogan attim icine. Bakalim ne yapacak diye bekledim. Kabuklarini bile soyamadi meret. Paramparca etti birakti. Sinirlendim attim bir kenara yazdan beri duruyor orda. Bir ara yikayip o vantilator gibi olan seyi bilgisayarima takmayi dusunuyorum. Belki fan olarak is gorur. Onun disinda tamamen para tuzagi.