Bebeklerde Ek Besine Geçiş Kuralları

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde 0 - 6 Yaş Grubu ve Eğitimi kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Bebeklerde Ek Besine Geçiş Kuralları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,571 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı 0 - 6 Yaş Grubu ve Eğitimi
Konu Başlığı Bebeklerde Ek Besine Geçiş Kuralları
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Ek Besinlere geçiş zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. Fakat bu işte nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Pediatri Uzmanınız muhtemelen size bir liste verecek ve bu listeye uymanızı isteyecektir. www.bebekolay.com olarak biz de ek besinlere geçişte dikkat etmeniz gereken kuralları maddelendirelim dedik.

1. Kural: ( 2-3 gün kuralı)

Bebeğinize verdiğiniz gıdalar arasında 2-3 gün zaman aralığı olması gerekir. Bu süre zarfında çocukta ishal, isilik ve kusma gibi belirtiler olup olmadığını izleyin. Bu belirtiler alerjik bir tepki olabilir. Bu durumda bu gıdayı hemen kesin. Sorunun devam etmesi durumunda doktorunuza danışın.

2. Kural: (Az Miktar Kuralı)

Gıdalar kaşıkla ve az miktarlarda verilmelidir. Bebeğiniz henüz çok küçüktür ve  onun ağız yapısının bir günde katı gıdalara hazır olmasını beklemeyin. İlk başta bir-iki tatlı kaşığı yeterli olacaktır.

3.Kural: (Temizlik ve Tazelik Kuralı)

Ona sunduğunuz gıdaların temiz olduğundan emin olun ve her zaman taze gıdaları tercih edin. Konserve, dondurulmuş ve katkı maddeli hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Doğal ortamda yetişmiş gıdaları ve o mevsimin besin maddelerini çocuğa veriyor olmaya dikkat edin.

4. Kural: (Öncelik Kuralı)

Bu konuda kesin kural yok aslında ama farklı uzmanların farklı tercihleri olabilmektedir. Genelde sıvıdan yarı sıvıya, sonrasında ise katıya doğru bir geçiş görülür. Örneğin ilk olarak elma ya da armut suyuyla başlayabilirsiniz, sonra bu meyvelerin püresi, pirinç unundan yapılmış muhallebi sıralaması takip edilebilir. Bebeğin midesine giden ilk gıdalar genelde pirinç, sonra ise yulaf gibi tahıllar olmakta. Buğday ve karışık içerikli tahıllar ise daha sonra verilir. Yine sebzelere meyvelerden daha önce başlanılması da önerilebilmektedir. Yoğurt rengi itibariyle anne sütüne benzediği için midir bilinmez bebeklerin ilk tercihi olabilmektedir.

5. Kural: (2-3 ay Kuralı)

Katı besinlere başladıktan2-3 ay sonra bebeğiniz bir günde tahıl, sebze-meyve, et, anne sütü veya mamadan oluşan bir menüyü 3 öğünde midesine indiriyor olmalıdır.

6.Kural: (Parmak Gıdalar Kuralı)

Bebek 8-9 Aylıkken parmak gıdalar denilen bazı gıdaları kendi başına yiyebilir. Bebeğin parmak kasları hakimiyeti geliştikçe bazı gıdaları kendisinin tüketiyor olması onu mutlu edecektir. Boğulmasına yol açacak gıdalardan kaçın ve onu her zaman kontrol altında tutun. Yumuşak muz, armut parçaları küçük peynir dilimleri ilk parmak gıdalar olarak sıralanabilir.

7.Kural: (Yasak Gıdalar)

İlk yıl tuzdan kaçınılmalıdır. Yine alerjiye neden olabilecek baharatlı gıdaları da menü dışında tutabilirsiniz. Genelde yumurta ve balık gibi gıdaların ilk yıl içinde alerjik reaksiyon yaratma riski taşıdığını unutmayın. Ailede ve çocukta alerjik bir rahatsızlık yoksa yumurtaya doktorun önerisine göre daha önce başlayabilirsiniz.

8. Kural: ( Öğün Zamanlaması Kuralı)

Genelde ek besinlere geçişe öğlen saatlerinde başlanılması önerilir. Çocuk açken ve öğlen saatlerinde tanışacağı gıdalarla daha iyi ilişki geliştirir. Böylece gün içinde gelişecek herhangi bir olumsuzluğu rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ayrıca nispeten keyfinin yerinde olduğu bir dönemde bu işe başlamak akıllıca bizce.

9. Kural: (Anne Sütünü Unutmayın)

Katı besinlere geçiyor olmanız anne sütüne elveda demenizi gerektirmez. Özellikle ek besinlere geçişte öğün sonrasında bebeğinizi emzirmeniz yediklerini sindirmesinde ona yardımcı olacaktır.

10. Kural: (Tekrarlama Kuralı)

Bebeğiniz bir gıdadan hoşlanmadıysa hemen o gıdanın üstünü çizmeyin. İki-üç hafta sonra bu gıdayı tekrar deneyin.  Bu durum bir kaç deneme de sürse ilk başta tepki gösterilen bir gıda daha sonra onun favorisi olabilir. Ama asla onu bir gıdayı yemesi için zorlamayın.


kaynak: www.bebekolay.com
 
Üst