Aşı Korkusu

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk Psikolojisi kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Aşı Korkusu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,047 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk Psikolojisi
Konu Başlığı Aşı Korkusu
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Bebeklerimiz, doğumdan itibaren aşılarla karşılaşıyorlar ve bu durum sıklığı azalarak büyüdüklerinde de devam ediyor. Sağlıklarını korumak için onlara aşı yaptırmak zorundayız. Elbette, bu az da olsa acı veren bir olay, çocukların aşıdan korkması bir yere kadar doğal. Ancak; bazen de anne babaların hatalı davranışları aşırı korkulara yol açıyor. Çocuk, muayenehane veya hastanenin yakınından geçmek bile istemiyor. Bu yazıda bebek ve çocuklarımızın bu süreci nasıl daha kolay atlatabileceğine dair öneriler bulacaksınız.



Bebek için öneriler

Bebekler, anne babanın endişe ve gerginliğini hissedince korkarlar, kendilerini güvende hissetmezler. Bu nedenle, siz mümkün olduğunca sakin olmalısınız.

Aşıya giderken yanınızda bebeğin sevdiği bir oyuncak, battaniye bulundurabilirsiniz.

Aşı sırasında bebekle konuşun. Sesinizi duymak onu rahatlatacaktır.

Bebek alıyorsa, emzik verin.

Çocuk için öneriler

Çocuk anlayacak yaşa geldiğinde, aşının yararlarını, neden aşı olması gerektiğini anlatın. Bazen çocuklar, aşıyla cezalandırıldıklarını düşünürler. Bazen de anne babalar çocukları böyle korkuturlar. ‘ Yaramazlık yaparsan, sana iğne yaptırırım ‘ dediğiniz bir çocuğu aşıya götürürken pek sakinleştiremeyeceğinizi düşünmelisiniz !

Çocuğa yalan söylemeyin. Doktora giderken, aşı olacağını söyleyin. Eğer, bu konuda yalan söylerseniz size ve doktora olan güvenini kaybedecek ve bir dahaki sefer her şey daha da zor olacaktır.

Aşının biraz acıtabileceğini, ama bunun çok kısa süreceğini anlatın.

Aşı sırasında derin derin nefes alması veya sayı sayması dikkatini dağıtabilir.

Ağlamasına kızmayın.

Aşı sırasındaki iyi davranışını ödüllendirin. Bu ödül, bir öpücük veya kucaklama da olabilir.

Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, aşıdan sonra karşılaşabileceğiniz yan etkiler ve bunlarla nasıl baş edeceğiniz konusunda doktorunuzdan bilgi alın. Böylece, aşı sonrası süreci de daha rahat atlatabilirsiniz.

kaynak: http://www.sagliklicocuk.com/index.php/782/asi-korkusu
 
Üst