Arkadaşlar Yeni Sigara Yasağının Detayları

  • Konbuyu başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Arkadaşlar Yeni Sigara Yasağının Detayları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,828 kez görüntülenmiş, 44 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Arkadaşlar Yeni Sigara Yasağının Detayları
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Pazartesiden itibaren kapalı alanlarda sigara içilmesi yasak. Yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte nerelerde sigara içilebilecek, nereler yasak? İşte bilmeniz gerekenler...


19 Mayıs Pazartesi günü yürürlüğe girecek sigara yasakları konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanması beklenen genelgeyle, Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasına açıklık getiriliyor.

Resmi Gazetede yayımlanacak  genelgeyle, binaların yanı sıra çadır ve güneşlik gibi yerler de,  sigara yasağının uygulanacağı “kapalı alanlar” olarak değerlendiriliyor.


Bu arada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütün ürünlerinin tüketilmesinin yaygın alışkanlık ve ciddi bir halk sağlığı sorunu yarattığı kaydedilen genelge taslağında, söz konusu ürünlerinin tüketilmesinin, bunları kullananların yanı sıra pasif olarak dumanına maruz kalanları da etkilediği vurgulanıyor.


Çocukların ve gençlerin günlük hayatta tütün ürünü tüketen yetişkinleri görmeleri ve onlara özenme ihtimallerinin de, gelecek nesillerin sağlığı açısından önemli tehditler ortaya koyduğu ifade edilen taslakta, “Dumansız temiz bir hava solumak, bütün insanların en temel haklarından biridir. Dumansız alanlar, hem tütün ürünü tüketmeyenleri bu ürünlerin zararlı etkilerinden korur, hem de tüketenleri bu alışkanlıkların vazgeçirmeye teşvik eder” ifadesi yer alıyor.


Kişilerin ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin temiz hava soluyabilmesi amacıyla Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun çıkarıldığına işaret edilen taslakta, bu düzenlemenin Pazartesi günü yürürlüğe gireceği hatırlatılıyor.


Genelge taslağında, Türkiye'nin, bu şekilde tütün konusunda yasal düzenleme yapan sayılı ülkeler arasına girdiği ve vatandaşların bu düzenleme ve uygulamayı desteklediği kaydedildi.

“KAPALI ALAN”A TANIM GELİYOR

Sigara yasağının uygulanacağı “Kapalı Alan”ın tanımlandığı Genelge taslağında, Yeni Kanunun uygulanmasında dikkat edilecek hususlar ise şu şekilde sıralanıyor:


“-Sabit veya seyyar bir tavanı ya da çatısı (çadır, güneşlik v.b) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup, yan yüzeylerin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler, 'kapalı alan' olarak değerlendirilecek. Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi önlenecek.


-Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alalarına ve taksiler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu tolu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi için tahsis edilmiş alanlar varsa, bunlar kaldırılacak.

GÜVERTEDE DE SİGARAYA SINIRLAMA

-Yaşlı bakımevlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek.

Bu alanlar, Toplam kapalı alanın yüzde 10'unu geçemeyecek.


Gemilerde güvertede sigara içilebilecek alan da, toplam alanın yüzde 10'unu aşamayacak.


Tütün tüketilmesine mahsus alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun, havalandırma tertibatıyla donatılmış, tavanı, kapı ve penceleri dışında 4 tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak. Alanların kapıları, yangın talimatları da dahil olmak üzere, mevcut diğer düzenlemelere de uygun, mekanik kapanan kapılar şeklinde olacak.


Alanların duvarlarında tütün ürünleri kullanımının zararlarını anlatan sağlık uyarıları, görülebilir yerlere asılmış olacak ve kapılarında tütün ürünlerinin tüketimine mahsus alan olduğunu belirtir uyarı yazıları bulunacak.


Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.


-Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil, ilk ve orta öğretim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanlarıyla birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.

TİRYAKİLER, AYNI KATLARDA KONAKLAYACAK

-Kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi mümkün olmayan ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi gibi yerlerin içinde olup, tütün ürünlerinin tüketilmesine müsaade edilmeyen alanlardan tecrit edilmemiş ve hava geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek.


-Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Tahsis edilen bu odaların, mümkün olduğunda aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yeralmasını sağlanacak.


-Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde, bu alanlar, toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek. Buralar, ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.


-TRT ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon ve radyolarda yayınlanmak üzere ilgili kurumlarca hazırlanan programların, Sağlık Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra RTÜK tarafından yayınlanması sağlanacak.”

ADİL VE ETKİLİ UYGULAMA TALİMATI

Sigara yasaklarına ilişkin genelge taslağının son bölümünde, Kanuna aykırı davrananlar için öngörülen idari yaptırımların, ilgililer tarafından adil ve etkili şekilde uygulanması talimatı yer alıyor.


Genelge taslağında, söz konusu düzenlemenin 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek restoranlar ve barlardaki sigara yasağına ilişkin hükümleri için de, vatandaşlar ve ilgililerin şimdiden konuya hassasiyetle yaklaşmaları isteniyor.


www.hurriyet.com.tr
 
S

senarist081

Girsin bakalım yürürlüğe,belki manayla sigarayı da bırakırız..Sigarayı en çok işyerinde içiyordum,bir bakıma iyi oldu aslında ;)
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
ne kadar yasaklarsa yasaklasınlar içmek isteyen yine içiyor sadece içmek daha eziyetli hale geliyor belki bırakamasakta biraz azaltırız bu sayede
 
C

catzilla

yasaklar daha çok içmeyi tetikler düşüncesindeyim ben.... ::)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Teşekkürler bu çook güzel haberi bizimle paylaştığın için.

İçmeyen olarak beni memnun etti ama bencilce düşünmekte istemem içenler için zor olacaktır.Galiba ortası içilmeyen yerde içmemek.
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
cezayı kim verecek ;D ;D ben hala anlamadım
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
bence çok insana yararı olacak... bende sigara kullanan bir insan olarak bir kenara atılmak ve gaz oadalarına kapatılmak şu an için sigara bıramama engel olarak görünmesede sanırım kısa zaman sonra etkisini gösterecek... bir an önce tüm içenlerin bırakması dileği ile...
 
Ö

ölüdeniz

Gülşah' Alıntı:
Teşekkürler bu çook güzel haberi bizimle paylaştığın için.

İçmeyen olarak beni memnun etti ama bencilce düşünmekte istemem içenler için zor olacaktır.Galiba ortası içilmeyen yerde içmemek.
İçmeyenler içilen ortamlara girmese daha iyi olmazmı Gülşah ;)
 
K

Kristal

İçmeyen biri olarak söylüyorum;fazla abartmışlar.Bu kadar katı olmaya gerek yoktu.
 
T

tnctrkcell

iyi olmuş...(bu arada almanya sigara savaş açmış bu savaşın önderliğini de merkel yapıyo duyurulur  :) )
teşekkür ederim didem abla
 
S

SUNFLOWERS

Bu mesajı buraya yazan arkadaşımızı :alkis2 :alkis2
arkasından içmeyenleri :alkis2
Onun arkasından bırakacak olanları :alkis2
Onun arkasından Bu yasakları getirenleri! :alkis2
Sonra içmediğim için kendimi :alkis2 :alkis2 :alkis2

 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
A’dan Z’ye sigara yasağı

Türkiye, sigara tüketimine getirilen geniş sınırlamalarla bugünden itibaren yeni bir döneme giriyor. Dumansız günler başlıyor... Yasaklar, işyerlerinden alışveriş merkezlerine, stadyumdan konser alanına kadar geniş bir alanı kapsıyor
Nerelerde sigara içilmesi yasak?
Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları ve taksiler dahil, kara, hava, denizyolları ile demiryolları gibi toplu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.
Eğitim kurumlarının açık alanlarında da sigara yasak olacak. Tiryakiler otellerde standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunan, mümkünse aynı katlarda toplanmış özel odalarda ağırlanacak. Otel içinde tiryaki odası dışında bir mekânda sigara içemeyecek.
Tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddelerin tümü yasa kapsamında tütün ürünü sayıldığından nargile kafeler de yasak kapsamına girecek. Yasak olan mekânlarda sigara içme odası da olmayacak.

Çadır kursak olmaz mı?
Yasa, kapalı alan tanımını çadır ve benzeri seyyar mekânları da kapsayacak şekilde yaptığı için, ister farklı amaçlarla ister sigara içme mekânı olarak tasarlansın, çadır benzeri yerlerde de sigara içilmesi yasak olacak. Bu yasak, tiryakiler için bahçeye çadır kurmayı planlayan TBMM yönetimini de zor durumda bıraktı.

İstisnası yok mu?
Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimler ve ceza infaz kurumları yasak kapsamı dışında kalacak. Şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan deniz araçlarının güvertelerinde sigara için toplam alanın yüzde 10’unu geçmemek üzere özel alan oluşturulabilecek.

İçki içerken de yasak mı?
Lokanta, bar, kafeterya ve kahvehanelerde yasak 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek. Ancak ticaret merkezi, işhanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi gibi yerlerin içinde olup, tecrit edilmemiş ve hava geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmeler de bugünden itibaren yasak kapsamında olacak.

Stadyum yasağın neresinde?
Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde sigara yasak olacak. Buralarda faaliyet ve seyir alanları dışında, sigara için toplam alanın yüzde 50’sini geçemeyecek özel alanlar oluşturulabilecek.

Çocuklar korunuyor mu?
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. Çocuklar tütün işinde çalışamayacak. Tütün ürünleri sadece yetkili satıcılarda satılabilecek. Tane ile satış yapılamayacak.
Otomatik makinelerde satış yapılamayacak. Telefon ve internetle sipariş yapılamayacak. Tütün ürünleri çocukların doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülebilecek şekilde satışa sunulamayacak.

Cezası ne olur?
Yasak kapsamındaki yerlerde sigara içenler hakkında tutanak tutularak 62 YTL ceza kesilecek. İzmarit, paket, ağızlık, kâğıt gibi atıkları çevreye atanlara da 20 YTL ceza verilecek.
Film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamının yapılması halinde, yerel yayın yapanlara bin ila 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 ila 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin ila 100 bin YTL idari para cezası verilecek. Sadece, tarihi belge niteliğindeki görüntüler için bu yasak geçerli olmayacak.

Uyarı var mı?
Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar; salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.

Cezayı kim yazacak?
Tütün yasağı olan açık ve kapalı alanlarla spor, kültür, sanat ve eğlence yerlerinde sigara içenlere para cezası, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince verilecek. Toplu taşıma araçlarında ise ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri ceza kesecek.
Sigara yasağının uygulanmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Uyarı dikkate alınmazsa 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerini satanlara, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından 1000 YTL ceza kesilebilecek.


Saliha Çolak
 
Ö

ölüdeniz

bıldırcın' Alıntı:
ölüdeniz' Alıntı:
dideM' Alıntı:
Oldu olacak evlerimizde de yasaklasınlar..!!
Kesinlikle sana katılıyorum Didem açık cezaevinde hissetmeye başladım kendimi :(
+1
Çok fazla abarttılar :mad:
Kim ne cezası yazarsa yazsın canım nerede isterse orada içerim :mad:
Moral motivasyonu için teşekkürler bıldırcın bende dükkanın camına şöyle bir yazı yazacam ''sigara içmeyenler giremez diye ;D o zaman ceza diye bişey olmaz :D
 
Ö

ölüdeniz

SUNFLOWERS' Alıntı:
Bu mesajı buraya yazan arkadaşımızı :alkis2 :alkis2
arkasından içmeyenleri :alkis2
Onun arkasından bırakacak olanları :alkis2
Onun arkasından Bu yasakları getirenleri! :alkis2
Sonra içmediğim için kendimi :alkis2 :alkis2 :alkis2
:-[
 
Üst