APPLE CİHAZLARI ENGELLİLERLE DOST

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde iPhone, iPad ve Apple Dünyası kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan APPLE CİHAZLARI ENGELLİLERLE DOST başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,691 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı iPhone, iPad ve Apple Dünyası
Konu Başlığı APPLE CİHAZLARI ENGELLİLERLE DOST
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Apple cihazlarını kullanan engelli sayısı Amerika Birleşik Devleti başta olmak üzere oldukça fazla. Bu durum Türkiye’de de artmaya başladı. Bu cihazların faydalarını anlatmakla bitmiyor. Engelliler için önemli olan şu özellik dikkat çekiyor…


Apple’ın cihazları ülkemizde Amerika ve Avrupa ülkelerine nazaran daha pahalı olsa da yine de tercih sebepleri oldukça fazla. Bu tercih nedenlerini aşağı yukarı biliyoruz. Sözü fazlaca uzatmadan yazımıza devam edelim.

Her görme engellinin bir Apple cihazını incelemesini, imkanı varsa da bu cihazlardan birini edinmesini öneririz. Neden mi? İşte nedeni…

Bu yazımızda Apple’ın kendine özgü işletim sistemi olan IOS yüklü cihazlarında bulunan sesli kitap, yani Audio Book özelliğinden bahsedeceğiz.

Kitap okuma alışkanlıklarımızdan sözü açalım. Şüphesiz kitap okuma alışkanlığı herkeste aynı değil. Görme engelli kişiler kendilerine özgü yöntemlerle kitap okumaktalar. Kimi Jaws’la, kimi Dosya Okur’la, kimi Mp3 çalarında, kimi ise bilgisayarında Winamp ya da buna benzer programlarla kitap okuyor.

Görme engelliler yukarıda sıralanan şekillerde kitap okumaktalar. Bu yöntemlerin kendine göre eksiklikleri ya da artı tarafları var elbet. IOS’la birlikte tek bir mobil cihazda bu eksiklikler neredeyse tamamen ortadan kalkıyor.

Sesli kitabın formatı nedir?
Apple sesli kitap için m4b diye bir format kullanıyor. Bu format m4b Apple aac diye geçiyor.

Özellikleri nelerdir?
1. Sesli kitabı kapatıp açtığınızda nerede kaldıysanız oradan devam eder. Kitabı kapatıp bir müzik dinleseniz dahi kitabınızı tekrar açtığınızda kaldığınız yerden okumaya devam edebilirsiniz.

2. 15 saniye ileri geri sarma özelliğinin yanısıra sarma aralığının artırılıp azaltıldığı hızlı sarma özelliği de vardır. örneğin, yavaş sarma 2 dakika aralıklarla oluyorsa bunu 4 6 8 dakika aralıklara çıkarabilirsiniz.

3. Sesli kitabı yavaş, normal ve hızlı olarak dinleyebilirsiniz. Yani tempoyu tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Sesli kitaplar arasında çok yavaş okunmuş kitaplar var. Hızlandırma-yavaşlatma özelliği bu tür sesli kitaplar için oldukça güzel. Veya hızlı okuma alışkanlığınız var, bu özelliği kullanabilirsiniz.

4. Hangi uygulamada ve hangi ekranda olursanız olun, müziğin açık olmasına gerek kalmaksızın çift parmağınızla 2 kez dokunarak kitabı durdurup tekrar aynı şekilde çalmaya devam edebilirsiniz. bu diğer müzik dosyaları için de geçerlidir. Voice Over bunu kullanıcıya sağlıyor.

5. Sesli kitabın neresinde kaldığınızı saat, dakika, saniye olarak görebilirsiniz. Sesli kitabı kapatıp açtığınızda kaldığınız yerden devam ediyor, ama var sayalım merak ettiniz, ne kadar okuduğunuzu, ne kadar kaldığını görmek merakınızı giderebilir.

6. Örneğin 30 ayrımdan oluşan bir kitabı tek bir dosya haline getirip kullanabilirsiniz. kaçıncı ayrımda kaldım, ayrımın kaçıncı dakikasındayım derdiniz olmadan rahatlıkla kitaplarınızı okuyabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız özellikler belki bazı cihazlar ve programlar tarafından sağlanıyor, fakat mobil olarak her yerde, her an kitap okuma alışkanlığınız varsa, bir de iPhone, iPod veya iPade sahipseniz bunun keyfini yaşayabilirsiniz.

Nasıl yapılır?
1. öncelikle mp3 formatındaki kitaplarımızı m4b formatına çevirmek için gerekli olan mp3 to iPod audio book converter programını indiriyoruz ve kuruyoruz.

2. Programı açtığınızda add düğmesi yardımıyla ekleyeceğimiz mp3 dosyalarını bularak aç diyoruz.

3. Hiçbir ayara dokunmadan start conversion düğmesine basarak işlemi başlatıyoruz ve farklı kaydet penceresinden gerekli ayarı yaparak kaydet diyoruz. İşlem gören dosya, kalan dosya, geçen zaman ve kalan zaman bilgilerini jaws imleci yardımıyla görerek işlemi takip edebilirsiniz.

4. İşlem tamamlandığında bir ses ile tamam düğmesi gelecektir. Tamam diyerek işlemi sonlandırıyoruz.

5. M4b dosyasını nereye kaydettiyseniz o dosyayı cihazınıza atmak kalıyor geriye. sonrası iPhone, iPod ve iPadinizde her yerde kitap okuma keyfi…

Eğer çok zahmetli diyenleriniz olursa, buna değdiğini söyleyebiliriz…

Bu yöntemleri veya farklı yöntemleri kullananlar varsa bizimle deneyimlerini paylaşırsa mutlu oluruz.

Ali KORKMAZ

Sözlük:
Dosya Okur: Özel bir firma tarafından geliştirilen metni sese çeviren yazılım.
IOS: Apple firması tarafından cihazlarında kullanılan işletim sistemi.
Jaws: Özel bir firma tarafından geliştirilen görme engelliler için ekran okuma programı. Bu program yardımıyla görme engelliler bilgisayarlarını kullanabilmekteler.
M4B: Apple firması tarafından kullanılan Audio formatı.
Sesli kitap: İnsan sesiyle veya bilgisayar sesiyle kitapların dijital ortama dönüştürülmesi.
Voice Over: Apple firması tarafından geliştirilen ve görme engellilerin Apple cihazlarını kullanabilmesi için kullanılan ekran okuyucu.

kaynak: www.rehberogretmen.biz
 
Üst