[size=10pt] "Yapıcıların reddettiği taş, köşenin başı olacak"
TEVRAT MAZMUNLAR 118:22
"O adamların arasında bilgelik ve kurnazlıkla yürüdüm"
MANİ[/size]
Gerçeğin peşine düşen Patting'in oğlu Mani'nin hikayesini anlatan bir kitap bu. Mani, tarihte Maniheizm dinini kurucusu olarak yerini almıştır.
Henüz üç yaşındayken, kendilerine Ak Giysililer diyen dini bir topluluğun babası Sittay'ın zoruyla, babası Patting tarafından Ak Giysililer' e katılır ve yıllarca onlarla birlikte yaşayıp onların öğretileriyle zenginleşir ve yaşam tarzını belirler. Hayatı boyunca ona yoldaşlık edecek olan arkadaşı Malkosla da burada tanışır.
Onun tarihteki en büyük izler, Sasani lideri Şahpur ile geçirdiği döneme aittir. Şahpur tarafından çok sevilmesi ve imparatorluğa fikirlerini yayabilmesi Mani dininin uzun yıllar tarihte kalmasını sağlamıştır. Hatta bu din bir dönem Uygurlar tarafından da kabul edildiğinden Türk Tarihi içerisinde de yer bulmuştur. Sadece tarih kitaplarında isim olarak geçen Mani dinini bu roman sayesinde biraz daha tanımış oluyoruz.
Şahpur'un ölümünden sonra yerine oğlu Hürmüz geçmiş ancak Şahpur'un diğer oğlu Behram Hürmüz'ü öldürerek tahta oturmuştur. Behram'ın tahta geçmesinden sonra ilk işi Mani'yi imparatorluktan sürmek olmuştur. Mani bu sürgünlüğü bir kurtuluş olarak algılamış ancak ilahi sesin yönlendirmesiyle bu topraklara tekrar dönmüştür. Behram onun geri dönüşünü fırsat bilip onu yirmi altı gün süren pranga işkencesine maruz bırakmıştır. Nihayetinde eziyet 274 yılında bir pazartesi günü sonuçlanmış ve Mani ölmüştür.
Amin Maalouf'un tarihi bir karakterin üzerinden kurguladığı mükkemmel bir romandı. Özetini aktardığım bu romanın her sayfası iyilik, güzellik ve hoşgörü ile lutfedilmiş. Mani'nin hoşgörüsü gerçekten ibretlik.
İnancını açıkladığı 139. sayfalar okurun önüne farklı bir bakış açısı seriyor.
"Hem bütün dinlerdenim hem de hiçbirinden. Bir soya yada aşirete mensup olur gibi bir dine ait olmayı öğretmişler insanlara. Ben de onlara diyorum ki size yalan söylemişler.(...)"
"Bütün dünyaya saygım var ve herkesin gözünde suçum budur. Hıristiyanlar, Nasıralı için söylediğim iyi şeyleri duymazdan geliyor, Yahudiler'i ya da Zerdüşt'ü kötülemiyorum diye kızıyor(...) cemaatlerini sevginin değil nefretin etrafında topluyor, müminler de ancak kendilerinden olmayanlara karşı çıkmak için birbirlerine kenetleniyor(...)"
Bakış açınızı zenginleştirmek için okuyacağınız bir kitap. Misyonerlik olarak algılanmaması ve kalıplar içinde yargılanmaması dileğiyle...