AMBİGRAM

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan vega
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

vega

Kullanıcı
AMBİGRAM

Ambigram, diğer bir deyişle tersine çevirme (inversion) , sunulduğu şekliyle okunabildiği gibi, tam tersine çevrildiğinde de okunabilen grafiksel figürlerdir. Douglas R. Hofstadter ambigramı "2 farklı okunuşu, birbirinin aynı eğrileri tıkıştırmak için yöneten bir kaligrafik dizayn" olarak tanımlamıştır. Ambigram sanatı ilk olarak kelimenin orijinini arkadaşına atfeden Hofstadter tarafından yayınlanmıştır.

Ambigramlara yaygın olarak simgelerde, şekillerde rastlamak mümkündür. Ying-yang , gamalı haç , Davud yıldızı buna örnek olarak verilebilir.
nazi_swastika.jpg

image00181.jpg

ying-yang.gif

Ancak kelimelere ambigram uygulama fikri tarih boyunca çok nadir bir şekilde ortaya çıkmıştır. Dan Brown, Melekler Ve Şeytanlar isimli romanında kelimelere ambigram uygulama sanatını tekrar gündeme getirdi :) Roman esnasında dört elementin ambigramıyla karşılaşıyorsunuz ve hepsinin toplandığı tek bir ambigramla. Aynı zamanda romanın adını taşıyan bir ambigram daha ünlü grafik sanatçısı Jhon Langdon tarafından hazırlandı.

Langdon, hazırlanma sürecinin oldukça zorlu olduğunu , pek çok matematiksel işlemin ve sanatsal bir zekanın gerekliliğini ayrıntılarıyla anlatırken yaptığı işten fazlasıyla memnun olduğunu ve Dan Brown'un romanında ismini kullanmasından ayrıca Tom Hanks gibi bir oyuncunun onun adıyla dolaşmasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirtiyor...

ad_ambigram.gif

ambigram5.gif

earthairfirewater.gif

illuminati-ambigram.png

Dünya üzerinde büyük bir etki yaratan roman ve romanın üzerine çekilen film sayesinde yazı yoluyla yapılan ambigramlar herkes tarafından büyük bir ilgi topladı. Bazı programlar geliştirildi ve basit ambigramlar bu bilgisayar programları sayesinde yapılmaya başlandı. Bir grafik sanatçısının elinden çıkan ambigramla karşılaştırılamaz ama bu ambigramlarda gerçekten büyüleyici.

http://www.flipscript.com/

Create new ambigram kısmına tıklayın ve boşluğa ambigramını elde etmek istediğiniz kelimeyi yazın boş kutuyu işaretleyip Old  English'e tıklayın Script butonuyla farklı ambigramlarda elde edebilirsiniz , elde ettiğiniz ambigramın yüzüğe , tişörte , mühüre hatta çakmağa bastırılmış halini satın alabilirsiniz , kolay gelsin  ;) :)

çok güzelmiş teşekkürler paylaşım için
ters çevrilincede okunuyor : )

vega' Alıntı:
evet özelliğide o zaten :) ben teşekkür ederim gerçekten büyüleyiciler  :)
bazen yarışma sorusu oluyo bu ben baktım
ana,kabak,küçük vs. kelimeler tersten okunuyo : D ona benzer şeyler işte çok : )

ana,kabak,küçük vs. kelimeler tersten okunuyo : D ona benzer şeyler işte çok : )
yok ya ambigram olayı çok farklı :) konuyu okursan yazılı zaten kelimenin 180 derece göndürülmüş hali yine kendisiyle aynı yani kısaca terstende aynı görüntü :)

vega' Alıntı:
yok ya ambigram olayı çok farklı :) konuyu okursan yazılı zaten kelimenin 180 derece göndürülmüş hali yine kendisiyle aynı yani kısaca terstende aynı görüntü :)
bende onu dedim zaten
tam tersi
benimdediklerim örnekti :D

kabak yüzseksen derece döndürülünce okunmuyoki :( neyse ya isminin ambigramını yapan yok mu hiç :) :)

Harika, hastayım bu Naziler'e ve onlarla ilgili her şeye.

Evet okudum. Gamalı haçı görünce direk aklıma Naziler geliyor. ::)

Birde Create new ambigram kısmını gördüm ama üzerine tıklanmıyor. Başka bir yerde daha mı var? ???

Geri