Alüminyum Kapların Tehlikesi

  • Konbuyu başlatan Kristal
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde Kristal tarafından oluşturulan Alüminyum Kapların Tehlikesi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,683 kez görüntülenmiş, 12 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Alüminyum Kapların Tehlikesi
Konbuyu başlatan Kristal
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Safari
K

Kristal

Kullanıcı
28 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
Alüminyum Kapların Tehlikesi
Uzmanlar, alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçtiğini saptadı.

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yürüttüğü bir çalışma sonucunda alüminyum
kaplarda pişirilen yemeklerin sağlık yönünden sakıncalı olduğunun anlaşıldığını iddia etti.

Turhan, Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde alüminyum kapların hala yaygın olarak kullanıldığını, alüminyum folyonun da özellikle fırında yemek pişirilirken vazgeçilmez pişirme materyallerinden biri olduğuna dikkati çekti. Alüminyumun doğada en çok rastlanılan elementlerden biri olduğunu belirten Turhan, alüminyumun zararlı etkileri üzerine yapılan araştırmaların, fazla miktarda alınan alüminyumun başta çeşitli kemik hastalıkları olmak üzere, alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığının, diyaliz hastaları için ise son derece sakıncalı olduğunun tespit edildiğini anımsattı.

Özellikle kırmızı ve beyaz etlerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyoyla pişirilmesi durumunda yiyeceklere ne kadar alüminyum geçtiğini tespit etmek için çalışma yürüttüğünü kaydeden Turhan, araştırma sonucunda yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak yiyeceklere alüminyum geçtiğini tespit ettiğini söyledi.

Turhan, yaptığı araştırmaya göre, sığır, koyun ve manda gibi kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi durumunda pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içeriklerinin yüzde 90 ile 400 oranında arttığını, beyaz etlerde ise bu artışın yüzde 80 ile 250 arasında olduğunu belirtti.

Etlerin içerdiği yağ miktarının da alüminyum artışını etkilediğini belirten Turhan, yağlı etlerde geçişin daha fazla olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Turhan, alüminyumun bilenen zararlarını yeniden anımsatarak, “Alüminyumun toksit etkisinin zararlı olduğu yıllardan beri bilinmektedir, bu nedenle yiyeceklerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanılarak pişirilmesini tavsiye etmiyoruz” dedi.

Turhan, özellikle fırın yemeklerinde kullanılan alüminyum folyonun yerine yağlı kağıdın kullanılabileceğini de belirtti.

Alıntıdır..
 
B

Bülent

Kullanıcı
23 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Folyo kullanırdık...
Kötü bir haber benim için.

Bilgilendirme için teşekkürler Kristal.
 
K

Kristal

Kullanıcı
28 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
Bülent' Alıntı:
Folyo kullanırdık...
Kötü bir haber benim için.

Bilgilendirme için teşekkürler Kristal.
Bende çok kullanırdım.Başka bir alternatif bulmak gerekecek.
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
fırında yemek pişirirken bizde hep bu yöntemle yapardık
:eek: ne kadar tehlikeli bir yöntemmiş...
teşekkürler paylaşım için
 
B

Bülent

Kullanıcı
23 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kristal' Alıntı:
Bende çok kullanırdım.Başka bir alternatif bulmak gerekecek.
Turhan, yağlı kağıt tavsiye etmiş ama o ne kadar sağlıklı acaba?

Turhan' Alıntı:
özellikle fırın yemeklerinde kullanılan alüminyum folyonun yerine yağlı kağıdın kullanılabileceğini de belirtti.
 
K

Kristal

Kullanıcı
28 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
Folyonun yerini tutmaz ama denemek gerek. :(
 
B

Bülent

Kullanıcı
23 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kristal' Alıntı:
Centilmenlik sizden olsun. ;)
Centilmenlik sonuna kadar da, konuyla ilgisi yok.  :)
Çünkü yemek işinden pek anlamam ben.  :-[
En iyisi sizin neticeyi beklemek.  :D
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Alüminyumfolyo kullanmadan da gayet güzel oluyor yemekler :)
 
O

odDk

Kullanıcı
14 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
muğla
alüminyum kutulardaki içeceklerin ve yiyeceklerinde çok sakıncalı olduğunu duymuştum..  :dedikodu
 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
:(
Alüminyum demlikte çayın tadı çok başka oluyor diyerek başka metalden demlik kullanmıyorduk bizde..
 
Üst