6 boyutlu resimler

  • Konbuyu başlatan ugur1905
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde ugur1905 tarafından oluşturulan 6 boyutlu resimler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,614 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı 6 boyutlu resimler
Konbuyu başlatan ugur1905
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan busra309
U

ugur1905

Kullanıcı
15 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
türkiye
MIT tarafından geliştirilen yeni teknoloji sayesinde 6 boyutlu ve süper gerçekçi resimler elde edildi. Resimler, ışık kaynağının konumuna göre farklı gölgeler oluşturabiliyor.

6D diye adlandırılan teknik MIT profesörleri ve araştırma ekibi tarafından geliştirildi. Bugüne kadar 3 boyutlu resimler üzerinde çalışılabilirken yeni teknik sayesinde sadece üç boyutlu görüntü elde edilmekle kalınmıyor, bunun yanında üç boyutlu nesnelerde, doğal gölgeler ve ışıkların yönüne göre aydınlanan bölümler de değişiyor.

Herhangi bir elektronik cihaza veya aktif bir kontrol sistemine ihtiyaç duyulmadan merceklerin ve ekranların konumlandırılması sayesinde doğrudan güneş ışığına veya herhangi bir ışık kaynağına göre davranış gösterebilen bu yeni sistemle ilgili bir tanıtım videosu da hazırlandı.
Çeşitli sistemler kullanılarak elde edilen üç boyutlu görüntüler her gözün farklı resimler görmesini sağlayarak bir gerçeklik sağlıyordu. MIT tarafından yürütülen yeni projede ise gerçeklik kavramına yeni bir yaklaşım getirilmiş oldu. Temelde kullanılan konsept, fazla pahalı olmayan tebrik kartlarının üzerindeki 3D ekranlardakine benziyor. Arka arkaya yerleştirilmiş paralel merceklerin yer aldığı sistemde resimlerin üzerinde dikey çizgiler oluşturulması sağlanıyor. Bu da lazer ışığıyla yaratılan hologramlarda kullanılan sistemin bir varyasyonu denilebilir.

Çizgisel merceklerin yerine kare biçiminde merceklerin kullanılmasıyla da görüş açısı değiştirilerek yeni bir boyut daha eklenmiş olunuyor ve resimler 4D haline geliyor. Böylelikle dikey hareketlerde de yataylarda olduğu gibi farklı görüntülerin oluşması sağlanabiliyor. Bu sisteme eklenen yeni katman ve mercekler ise olayı altıncı boyuta taşıyarak ışığın durumuna göre gölge ve aydınlık kesimlerin değişmesine yol açıyor.

Şu an tek bir piksel için 30$ civarında bir maliyet olduğunu belirten araştırma ekibi, onbinlerce pikselden oluşan sıradan bir resim için mantıklı maliyetler oluşabilmesi için sistemin geliştirilmeye devam edildiğini belirtiyorlar. Projenin geliştirilmesi için Mitsubishi Elektrik Araştırma Laboratuvarları da yardımda bulunuyor.
 
I

ilenay

Kullanıcı
28 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
paylasım için tşk. :)
 
Üst