S
senarist081
Türkiye Nörolojik Bilimler Vakfı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Ertaş, Türkiye olarak dünyada ilk kez yaptıkları bir çalışmayla 250 gıdayı incelediklerini ve migreni tetikleyen gıdaları belirlediklerini söyledi.
Ertaş, çalışmanın sonuçlarıyla ilgili şunları anlattı:
"Örneğin peynir, deniz ürünleri ve baklagillerin insanlarda baş ağrısını tetiklediğini bulduk. Tabi insandan insana bu durum değişiyor. Kimi insanın inek sütü içtiğinde, kimi insanın, tuz yediğinde migreni tetikleniyor. Bunu tespit edebilmek için artık gıda testi uyguluyoruz. Bu testle kişinin gıdalara olan duyarlılığını buluyoruz ve o yiyeceklerden kişiyi uzak tutuyoruz. Migren ağrısı başlamaya yakın kişide tatlı yeme isteği doğurur ve kişi çikolata ya da diğer tatlı türlerinden yer. Birkaç saat sonra ise başı ağrımaya başlar. Bu da sanki çikolata, tatlı, migreni tetikliyormuş izlenimi yaratır. Oysa bu doğru değil."
Ertaş, çalışmanın sonuçlarıyla ilgili şunları anlattı:
"Örneğin peynir, deniz ürünleri ve baklagillerin insanlarda baş ağrısını tetiklediğini bulduk. Tabi insandan insana bu durum değişiyor. Kimi insanın inek sütü içtiğinde, kimi insanın, tuz yediğinde migreni tetikleniyor. Bunu tespit edebilmek için artık gıda testi uyguluyoruz. Bu testle kişinin gıdalara olan duyarlılığını buluyoruz ve o yiyeceklerden kişiyi uzak tutuyoruz. Migren ağrısı başlamaya yakın kişide tatlı yeme isteği doğurur ve kişi çikolata ya da diğer tatlı türlerinden yer. Birkaç saat sonra ise başı ağrımaya başlar. Bu da sanki çikolata, tatlı, migreni tetikliyormuş izlenimi yaratır. Oysa bu doğru değil."
Hürriyet